25-26 жовтня в Києвi пройшов Х з’їзд Асоцiації ортодонтiв України та ІІІ Мiжнародний ортодонтичний конгрес. На з’їзді зібралися члени з усіх осередків асоціації ортодонтів України. В рамках заходу було вирішено актуальні питання подальшого розвитку асоціації на найближчі декiлька рокiв, зокрема, відбулися перевибори президента АОУ. Делегати з понад 15 мiст України, взяли участь у незалежному відкритому голосуваннi та пiдтримали запропоновану діючим президентом кандидатуру професора Смаглюк Любові Вікентіївни. Попередній президент – Дрогомирецька Мирослава Стефанівна, сказала напутню промову та подякувала колегам за пiдтримку у перiод її керiвництва.

На з'їзді було вручено почесні ордени за вагомий вклад в розвиток вітчизняної ортодонтії. Орденами І ступеня імені А. І. Бетельмана було нагороджено таких видатних українських ортодонтів, як Дорошенко Світлану Іванівну, Дрогомирецьку Мирославу Стефанівну, Смаглюк Любов Вікентіївну, Лихоту Костянтина Миколайовича. Ці науковці власним прикладом прищеплюють любов до ортодонтії молодим колегам.


На ІІІ Мiжнародному ортодонтичному конгресі: «Синергія естетики та здоров’я в ортодонтичному лікуванні» своїм цінним досвідом у лікуванні ортодонтичних патологій ділилися лікарі стоматологи різних профілів. Безумовно, це допоможе в майбутньому ще більшою мірою оптимізувати та синхронізувати роботу фахівців нашої країни в рамках формування міждисциплінарного підходу до лікування кожного пацієнта.

На думку професора Лихоти К. М., це також дозволить виробити чіткі стандарти та регламенти, згідно з якими буде створений алгоритм, на основі якого можна буде однозначно сказати про можливості виключно ортодонтичної корекції аномалій, можливості камуфляжного лікування або тільки комбінованого комплексного підходу, що потребує спільної роботи, як мінімум двох фахівців – хірурга-стоматолога та стоматолога-ортодонта.

Таким чином, ІІІ Мiжнародний ортодонтичний конгрес став визначною подією для всіх ортодонтів країни. Матеріали цього заходу будуть вивчатися та використовуватися в практичній діяльності серед українських лікарів.