Факти про 2014-й для розуміння ситуації в Україні

Хочете зрозуміти, як функціонує економіка, та що відбувалося в Україні протягом 5 років? Тарифи, банківська система, курс долара, повернення ПДВ, держзакупівлі, Нафтогаз, олігархи та медицина. Релігія, безвіз, мова, культура та армія. Усе про реформи та війну з Росією . Буде занурення в економіку, але простою мовою від практика.

Трохи фактів для розуміння ситуації у 2014 році

Янукович тільки втік до Ростова, а Путін починає докладати зусилля для дестабілізації ситуації в Україні. Зовсім скоро відбудеться анексія Криму та вторгнення російських військ на Донбас. Паралельно відбувається згортання торгівлі з Росією, і як наслідок шоковий удар в економіці. Бо раніше північний сусід був основним партнером. Економіка на порозі кризи викликаної політикою Януковича. На підході оплата кредитів МВФ, а в казні усього 108 т грн. На горизонті маячить дефолт та справжнісінький колапс. Саме існування країни опинилося під питанням. І в цих умовах Україні потрібно було не тільки вижити, але ще і впроваджувати реформи.

Зараз пройдемося по усіх основних реформ в Україні з 2014 до 2019 року

ПОВЕРНЕННЯ ПДВ. Важливу роль в економіці будь-якої країни відіграє експорт. Для його стимулювання в усьому світі, практикують повернення податку на додану вартість після продажу товару за кордон. Інакше товар буде дорожче за кордоном та неконкурентоспроможним. При продажу будь-якого товару, в Україні на нього накладається зверху 20% ПДВ — які потім йдуть державі. Ось при експорті ці 20% і повертаються.

Як було раніше. Усі експортують товар, але не отримують повернення ПДВ. Потім змушені припинити експорт або взагалі зупинити виробництво тому, що без повернення ПДВ працювали в мінус. А ті, хто наближені до влади або дають відкат, або отримують його. В країні згортається експорт і процвітає багатомільярдна корупція в цій сфері.

Що зробили. Електронна черга з автоматичним відшкодуванням податку. Корупція руйнується в принципі. Неважливо ви Пінчук з трубами на 100 мільйонів або продали яблук на 3 т доларів. Першим відшкодування отримає той, хто раніше зареєструвався у черзі.

Після цієї реформи, почав активно зростати експорт з України та створюватися робочі місця. Я особисто продавав крупи в країни Європи та США, а косметичні товари на Азійський ринок. Без відшкодування ПДВ це було б неможливо.

Маленький факт. Парламент і олігархи наполегливо противилися цій реформі. Адже це позбавляє одних монопольного положення, а інших корупційних платежів. Всі реформи в Україні заважають чиїмось інтересам. Наприклад реформи медицини й Нафтогазу тим, хто раніше заробляв на корупції мільярди. Майже кожна реформа зустрічає відсіч.

Але про усе по черзі.

БАНКІВСЬКА СІСТЕМА на прикладі банка Приват, який належав Коломойському.

Приват збирав з населення депозити й відразу ж кредитував свої підставні компанії. Які в свою чергу зовсім не планували повертати борг. На сленгу такі банки називаються пилосос. Збираються гроші з населення, а потім оголошують банкрутство. Коли почалася криза, Приват почав отримував гроші на порятунок від Нацбанку, й відразу ж вивів їх через кілька підставних осіб на різні рахунки. У тому числі й на рахунки Зеленського. Так. Шостий президент брав участь в цьому злочині. Таких банків в Україні було безліч. Природно що усю систему потрібно було чистити. Частина банків стали банкрутами. Частина були врятовані через націоналізацію або грошові вливання. Той же Приват рятувався за наші з вами гроші. Тому, що його крах привів би до колапсу банківської системи. Нам з вами довелося оплачували злодійство Коломойського. Як наслідок реформ у 2019 українська банківська система стала незрівнянно прозорішою та прибутковою.

Тепер трохи про КУРС ДОЛАРА

Долар по 8 знищував Українську економіку. Він тримався штучно для дешевої конвертації корупційних грошей в валюту та підтримання рівня життя в країні. На підтримку долара витрачалися мільярди доларів кредитів МВФ. Дешевий бакс робив наші товари неконкурентоспроможними на світових ринках і приводив до переваг імпортних товарів в Україні. Стримуваний міхур лопнув та розпочалася різка девальвація . Нова влада поступово впровадила плавучий курс і його почав регулювати ринок. Попит і пропозиція. Що ми побачили на прикладі 2018 і 2019 років. Як наслідок Гонтареву чудово оцінила професійна світова спільнота. Але природно, що більшості українських громадян ці реформи, м'яко кажучи, не сподобалися. Оскільки вони плутали проблеми в банківській та валютній сфері з лікуванням, сприймаючи девальвацію і банкрутства банків як наслідки реформ. До того ж олігархічні СМІ перевертали ситуацію з ніг на голову. Дуже важко бути реформатором в Україні.

Зараз ми підійшли до однієї з найбільш цікавої теми. Це ТАРИФИ НА ГАЗ

Як було раніше.

Україна купує багато газу в Росії. Використовуються фірми посередники, які належать Тимошенко, Лазаренко, Фірташу та іншим. Тимошенко так заробила мільярди на яких увірвалася в політику. Усі знають факт, як вона передавала Лазаренко мільйони доларів хабарів. Тоді він ще був прем'єр-міністром України.

Потім населенню продають дешевий газ. Дешевше ніж закуповують. Це призводить до зростання споживання та мільярдних збитків Нафтогазу. На різниці тарифів корупція вражає всі сфери перепродажу газу. Взагалі погано, коли держава продає що-небудь дешевше собівартості.

Підприємство Фірташа купує дешевий газ та виробляє добрива. Коштом дешевого газу вони виходять конкурентоспроможні, наприклад Фірташ заробляє на 1 кг - 2 usd. Але держава зазнає збитків 5 usd. І виходить, чим більше зробить Фірташ, тим більше заплатять платники податків. Тобто ми з вами. І це ми ще не врахували корупцію. Це все спотворює економіку країни. Виходить, чим більше буде вироблятися енерго- неефективних товарів, тим більших збитків понесе країна і посилиться залежність від Росії.

Що зробили.

Підняли ціни поступово, майже до ринкового рівня. Зробили їх єдиними для всіх. Корупція на різниці в тарифах відпала. Прибрали посередників. Раніше ми використовували газу більше ніж в будь-якій розвиненій країні Європи. Люди палили взагалі не рахуючи. Багато хто навіть відкривали вікна взимку. Так сильно топили газом. У половини населення немає лічильників. Зараз впроваджують енерго - зберігаючи технології та споживання сильно зменшується. Газ купується дешевше та в Європі.

А тепер про Ціни для населення та субсидії

Для мене квінтесенція абсурдності вимог малозабезпечених громадян — це те, що вони хочуть низьких тарифів на газ. Хоча насправді вони повинні вимагати високих тарифів тому, що це їм вигідно. Але уявити, що в нашій країні Тимошенко чи ОПЗЖ вимагають підвищити ціни на газ у 2 рази практично нереально. Це з області фантастики. Але про усе послідовно.

Є, наприклад собівартість послуги -100 грн. І її продають по 150 грн. Бідна людина споживає 3 послуги в місяць, але нічого не платить, бо має субсидію. Забезпечена людина має великий будинок і споживає 30 послуг в місяць оплачуючи 4500 грн. Решта людей з середніми доходами споживає різну кількість та оплачує 150 грн за 1 послугу. Все справедливо та логічне. Держава заробляє 50 грн на 1 послузі. Ці гроші йдуть на ремонт виробництва, зарплати вчителям, дороги та багато іншого. З цих же грошей виплачується адресна субсидія самим малозабезпеченим громадянам. Всім вигідно використовувати енерго - зберігаючи технології та раціонально споживати послугу.

А тепер уявімо, що держава починає продавати послугу в мінус по 50 грн. Держава зазнає збитків і компенсує це шляхом грошей платників податків. Виходить, що бідні платять за багатих. Грошей менше на дороги та зарплати. Енерго - зберігаючи технології стають менш вигідні. Споживання послуги зростає. Десятиліттями це коштувало нам десятки мільярдів доларів і тягнуло країну в прірву. Ще й величезна кількість архаїчних підприємств олігархів мали збиткові виробництва, які датувалися грошима платників податків. Виходить, що в підвищенні цін на газ зацікавлені в першу чергу бідні люди, а в зниженні цін багаті. У нас в країні бідні майже завжди вимагають те, що їм не вигідно.

СИСТЕМА ДЕРЖЗАКУПІВЛІ

Раніше все купували через хабарі та підставні компанії. Заздалегідь домовлялися у кого і по якій ціні куплять. Відкати могли здорожувати товар або послугу в рази.

Тепер відбувається тендерна закупівля через електронну систему Прозоро. Все йде у відкритому доступі в інтернеті. Легко перевірити та легкий доступ для всіх охочих брати участь.

Відразу все подешевшало: від будівництва доріг до закупівлі медикаментів. Звісно корупцію неможливо викоренити, але її масштаби на прозорому ринку швидко тануть.

Наприклад Уляна Супрун, перевела тендери із закупівлі ліків на міжнародні організації. І відразу ціни знизилися на багато ліків до десяти разів. Особливо великий контраст був на закупівлі медикаментів у порівнянні з періодом Тимошенко. Природно, що Супрун відштовхнула від корита дуже багатьох. А це мільярди гривень. І відразу ж проплачені регіонали намагалися прибрати її з посади. Тимошенко навіть заявила, що Супрун приїхала робити експерименти над людьми. Там ще були алегоричні висловлювання, що її спустили з НЛО. Це прямо в стилі дружини Януковича). На жаль ця реформа як і багато інших була частково зруйнована при Зеленському.

БЕЗВІЗ. Чому він так важливий

Відвідування Європи українцями змінює образ мислення та ментальність. Люди стають більш демократичними й вже не так вірять в російську пропаганду. Зменшується терпимість до корупції та розуміється цінність справедливих законів. Чим більше українців побуває за кордоном, тим швидше ми проведемо ефективні реформи.

Так що в першу чергу важливо ідеологічне значення безвізу, а потім вже економії часу та грошей при відвідуванні Європи. Безвіз викликав вибухове зростання туризму як до Європи, так і до України. Як наслідок прихід міжнародних лоукостів та зниження вартості авіаквитків .

РЕЛІГІЯ ТА ТОМОС. Чому він такий важливий?

Для мене створення Української незалежної церкви й отримання Томосу мають в першу чергу не релігійне, а світоглядне значення. Його вплив на економіку і долю нашої країни важко переоцінити.

Російська православна церква є підрозділом КДБ. Можете прочитати як Сталін відроджував церкву і як агенти КДБ ставали священниками. З того часу нічого не змінилося. РПЦ є агентом Кремля в Україні. Вона впливає на результати голосування, отримує інформацію через таємницю сповіді та розгойдує ситуацію. Грубо кажучи, це як ми даємо можливість промивати розум українцям. Пустили ворога у свій будинок.

Зараз же багато церков колишнього московського патріархату переходять під Українську юрисдикцію. Звісно це дуже довгий процес. Але вплив російської церкви буде зменшуватися з кожним роком.

МОВА ТА КУЛЬТУРА

На рівні з церквою на підсвідомість українців впливають російські ЗМІ, кінематограф та естрада. Всі ми пам'ятаємо Геббельса і знаємо зараз Кисельова з їхньою брехнею. Усі розуміють що поступове пропагування будь-яких цінностей впливає на уми громадян, а особливо молоді.

Величезну роль грає фальсифікація історії та культури народів. Тому СРСР і приділяв таке величезне значення побудови образу малороса — такого собі веселого, але трошки придуркуватого брата українця. І повністю спотворив історію. Наприклад сприйняття Бандери, Мазепи чи Богдана Хмельницького.

Ми багато років були під окупацією російських комуністів і витравити з нас наслідки цього дуже складно. Тому має величезне позитивне значення прибирання пам'ятників вбивць нашого народу і перейменування вулиць. Дуже важливо введення квот на радіо і телебачення на українську мову і як наслідок бурхливий розвиток нашої естради й кінематографа. Українські фільми та книги змушують багатьох з нас відкрити очі на реалії історії.

Так що знання історії та українських пісень, це не тільки про культуру, але ще і про свободу, демократію та економічну ефективність.

АРМІЯ

Тут все зовсім очевидно. Були слабкою країною з повністю зруйнованою армією. Ледве втрималися завдяки героїзму громадян. Зараз маємо сильну і більш сучасну армію. Витрачаємо 3-5 млрд usd в рік на нашу обороноздатність. Виробляємо сучасне озброєння та поступово рухаємося в бік НАТО.

А зараз про дуже непопулярну реформу. ВИСОКА ЗАРОБІТНА ПЛАТНЯ державним менеджерам та політикам.

Дуже розумний і чесний чоловік може заробляти величезні гроші в бізнесі або найманій роботі. І для того, щоб ця людина йшла на державну службу, вона повинна заробляти дуже багато, і це потрібно пояснювати. Адже якщо зарплата набагато менше, то ви отримаєте керівника тупицю або злодія. Не знаю, що гірше.

Наприклад є вибір. В приватній компанії заробити мільйон, а в державному секторі пару тисяч грн. Мені здається для чесної людини відповідь очевидна. У державному секторі спочатку йшли тільки ті, хто будуть красти. Скажу навіть більше. За посаду де платня 20 т грн потрібно було ще заплатити хабар за її отримання 50 тис. usd. Яку дуже швидко відбивали.

Тому у нас і були усі державні компанії збиткові, а депутати приймають закони, які не відповідають інтересам країни.

Потрібно залучати кращі уми до управління державою. Наприклад, в Сінгапурі Лі Куан Ю, зробив так щоб в державному секторі отримували не менше ніж 70% від аналогічних компаній в приватному бізнесі. І це дало свій прекрасний результат.

Так, дуже важко пояснити кухарові, двірнику або вчительці, яка отримує небагато, чому зарплата в 100 тисяч або мільйон гривень — є ринковою і справедливою. Але це зробити необхідно.

За останні 5 років усе дуже сильно змінилося.

Розповім на самому яскравому прикладі керівників Нафтогазу.

У суспільстві йшло категоричне відторгнення, але все-таки змогли продавити, щоб їх платня склала мільйони грн , плюс можливі великі премії від результату.

Раніше ця державна компанія мала десятки мільярдів збитків щороку. Купувала вишки Бойко, переплачуючи сотні мільйонів доларів. Поки ми платили пару тисяч гривень менеджменту, то цей менеджмент програвав 11 млрд кубометрів газу в Стокгольмському арбітражі. А вигравав їх Фірташ. Коли ми платили менеджменту не ринкову зарплату, він підписував контракт з Газпромом, який коштував країні десятки мільярдів доларів. Свою високу зарплату Вітренко, окупив ще в перший рік. На 2019 рік ми виграли суди в Стокгольмі та суттєво змінили найважливішу державну компанію зробивши її прибутковою. Тепер країна отримує десятки мільярдів прибутку.

Ми всі акціонери Нафтогазу. І нам вигідно платити високу зарплату менеджменту. Тому, що такий менеджмент приносити компанії прибуток. І ми лише ділимося його частиною з менеджментом. Якщо ж ми платимо копійки, то на посаду приходять або ідіоти (іноді), або корупціонери (часто). І це коштує нам всім, акціонерам, мільярди доларів збитків. Угода з високими зарплатами очевидно вигідна. І не політикам, а вчительці та слюсарю які отримують невелику платню.

А крім Нафтогазу стали прибутковими такі гіганти як Укрзалізниця та безліч більш дрібних державних компаній. Вони усі дуже швидко стали прибутковими, та тепер платять податки в бюджет, а не отримують дотації.

БОРОТЬБА З ОЛІГАРХАМИ. Тепер трохи про сакральну тему для українського виборця.

Ось є, наприклад Уоррен Баффет або Джеф Безос. У них на двох 300 мільярдів баксів. Але вони не олігархи. Олігарх — це багата людина, яка сильно впливає на владу та досить часто має свої політичні проекти. І обов’язково використовує владу для свого збагачення.

В Україні вже давно замкнуте коло. Для того, щоб отримати політичну владу потрібно витратити десятки та сотні мільйонів доларів. Такі гроші є тільки в українських олігархів. Відбувається змагання чий ставленик стане президентом або отримає більше місць у парламенті. Потім приймаються закони, які потрібні олігархам. Які зацікавлені в збереження існуючої ситуації, а ще краще перерозподілі потоків у свою користь. В Україні нічого не змінюється. Про те чому олігархи не зацікавлені в прогресі я розповідав в попередніх двох постах з циклу.

Але повернемося до олігархів

Коломойський крав мільярди через ПриватБанк. Є ще Укрнафта — контроль над якою він отримав завдяки Юлії Тимошенко. Вони дуже давні партнери.

В Укрнафті формально основний власник держава, але насправді керував усім Беня. Він зміг загнати в борги підприємство, яке раніше заробляло сотні мільйонів доларів. Продаючи за безцінь нафту та газ підставним компаніям, які дуже часто й не збиралися платити. Та ж схема, яку вони застосовували разом із Зеленським у ПриватБанку. Плюс Коломойський кинув всіх, кого тільки зміг і постійно брав участь в рейдерських захопленнях.

І що ж сталося за останні 5 років. Ігор Валерійович , втратив контроль над ПриватБанком і Укрнафтою. Він не міг заїхати в Україну. У міжнародному Лондонському суді він відповідач за позовами більш ніж на 2 млрд доларів. Від правосуддя Америки він ховається. Від нього вимагають повернути більше ніж 5 млрд usd. І це лише за ПриватБанк.

Йому загрожує банкрутство. Сам Коломойський в інтерв'ю Кошкіній сказав, що якщо Порох виграє у 2019 році президентські вибори, то він піде на пенсію.

Природно, що Коломойський фінансував цілу когорту своїх давніх колишніх партнерів. Він зміг привести свого хлопця до влади. Повернувся до України. Сьогодні він не може нікуди поїхати оскільки відразу предстане перед судом.

ОПІР РЕФОРМАМ. Ясна річ, що всім реформам відчайдушно чинять опір продажні політики та корумповані олігархи. Це легко можна пояснити — їм вигідно щоб все залишалося як є. Але всі ці реформи проходять при опорі звичайних людей в силу їхньої економічної безграмотності та не розуміння процесів.

Адже світ дуже складний, а тут популісти як солодкоголосі сирени розповідають про зниження ціни на газ у 2 рази. Розповідають, що Порох їздив на Мальдіви, а ти навіть в Одесу не можеш. Що усі наживаються на крові, а я їх посаджу в тюрму. Зможу закінчити війну за пів року та за 3 роки дам вам рівень життя як у Польщі. Чим бідніше і менш освічений народ, тим більше він схильний вірити популістам. Зараз практично усі реформи відкочуються назад але це теми окремих дописів.

Павло Бойко