Мир в Україні та Європі. США як гарант миру. Переправка бронетехніки (Бредлі, Абрамсы) в Ригу

Мир в Україні та Європі. США як гарант миру. Переправка бронетехніки (Бредлі, Абрамсы) в Ригу. Українському фронту стримування агресії Кремля відведена якщо не ключова, то одна з провідних ролей. Занадто сильно загрузла Росія в Україні, надто принциповим в очах всього світу стало протистояння. Так що всі розмови про те, що "нами жертвують" не варті уваги.

Весь сценарій передбачає дуже сумний для агресора фінал. У перспективі. Але відкладати примус Кремля до миру ніхто відкладати не збирається.

Якщо в Євросоюзі ще залишилися політики, які вірять у швидке вирішення конфлікту Заходу з Росією, то в США від цих ілюзій уже відмовилися. І "Білому Дому" абсолютно все одно, як і коли Кремль скрутить собі в'язи в гордій спробі боротися на самоті проти всього цивілізованого світу. Санкції та нафта – найпростіші і «чисті» способи ліквідації російської проблеми. Благо, «український капкан», в який потрапив Путін, цілком дозволяє застосовувати як завгодно жорсткі заходи. Але це зовсім не скасовує необхідності готуватися до війни.

Президент Барак Обама відмовився надати Україні зброю, мотивувавши це тим, що важливо «дати деякий час триваючим дипломатичним і політичним зусиллям щодо подолання конфлікту». Про це заявив посол ФРН в США Петер Віттіґ. Втім, особливо святкувати Москві нічого. Одразу два повідомлення говорять про те, що ні про які відступи Заходу мова не йде.

США не відступає перед агресією Росії

У першу чергу тому, що конгресмени обох провідних партій США чинять серйозний тиск на адміністрацію президента з пропозицією не затягувати з поставками оборонних озброєнь в Україну.

Вони мотивують це тим, що проросійські терористи після мінських угод, які місяць тому призвели до крихкого перемир'я в регіоні, закріпилися на зайнятих територіях, розширивши їх. Тобто Обама утримує ситуацію практично на межі. І будь-який привід засумніватися в тому, що «дипломатичні і політичні зусилля» не дають ефекту може схилити чашу терезів в інший бік. З іншого боку, відстрочку перед загостренням США використовують з максимальною користю.

Вчора понад 120 одиниць різної бойової техніки, включаючи танки і бронемашини, були доставлені морем з США до Латвії.

Військова техніка доставлена в Ригу в рамках місії "Атлантична готовність" (Atlantic Resolve). Серед доставлених бойових машин – танки M1A2 Abrams і бронемашини M2A3 Bradley. Як зазначається, дислокований у Латвії 2-й кавалерійський полк армії США в рамках ротації замінила 1-я бригада 3-ї піхотної дивізії. Очікується, що 3 тис. військовослужбовців прибудуть у регіон на початку наступного тижня. Знаючи практично містичний страх Путіна перед НАТО, можна сказати, що нервів ця новина йому попсувала.

Поки Росія посилює ударні групи бойовиків на Донбасі, на її кордонах НАТО зосереджує техніку і живу силу.

За формулюванням «ротація» – замість полку розгортають бригаду, одночасно підганяючи нову бронетехніку. Хто хоче миру, той готується до війни. І, треба вважати, українському фронту в боротьбі з російською агресією відводиться далеко не остання роль. І гучну заяву посла Німеччини про рішення Обами поки не постачати зброю Україні (що характерно – США ніяк не коментують) може бути просто димовою завісою для реальних процесів. Мистецтво війни – мистецтво обману. Якщо ти слабкий – прикинься сильним, а якщо сильний – вдавайся слабким. Все просто…