Робота для українців у Польщі: вакансій більше, але є умови

З початку збройного конфлікту в Україні до Польщі прибули більше мільйона осіб, 93% з яких — громадяни України . Рятуючись від загрози, багато людей не взяли з собою найнеобхідніше, зокрема паспорти. Відповідно до статті 32 Закону про іноземців, комендант прикордонної служби може дати згоду на в’їзд на 15 днів — на підставі будь-якого документа.

Як виявилося, з початком літа в Польщі вакансій стало значно більше. Однак більшість із цих робіт потребують неабиякої фізичної сили, тому в основному призначені для чоловіків. Водночас переважну більшість українських біженців зараз становлять жінки.

Тому в Польщі все частіше почали пропонувати жінкам влаштуватися на «чоловічу роботу». Звичайно, якщо це не вимагає сильного м'язового напруження. Зокрема, галузь логістики однією з перших активно використовувала українських жінок. Так, у деяких магазинах навіть зменшили розмір пакування, щоб жінки могли їх перевертати.

У деяких компаніях робота навантажувачів вкрай дефіцитна. З цієї причини навіть організували спеціальні курси для навчання жінок цій спеціальності.

Як написати оголошення про пошук роботи?

Пам’ятаймо, що люди, які щойно втекли із зони бойових дій, налякані та часто самотні. Вони не знають реалій польської дійсності, тому оголошення про роботу потрібно редагувати та писати з великою обережністю та з урахуванням максимальної кількості інформації. Вам допоможе знайти роботу у Польщі компанія Orion за посиланням https://orionwork.eu.

Інформація, яка повинна міститися в кожному оголошенні про роботу для людей з України:

  • обов'язкові та / або бажані мови (інформація, якою мовою говорить команда),
  • фінансові потреби,
  • інформація про можливу юридичну допомогу (наприклад, з податковим розрахунком),
  • години роботи,
  • спосіб працевлаштування,
  • робоче місце,
  • вимоги та очікування,
  • пільги (з поясненням точної роботи цієї системи в Польщі).

Написати оголошення українською — допустимий жест, навіть якщо роботодавець шукає людину, яка вільно володіє польською.