Основні бізнес-партнери Петра Порошенка в українському Уряді і не тільки. Зв’язки Порошенка

Ділові зв'язки Петра Порошенка викликають багато питань. Президент України обіцяв усунути від влади олігархів і відмовитися від управління власною компанією. Насправді, бізнес Порошенка в Україні процвітає. Про це пише німецький журнал Spiegel.

Кондитерська корпорація Roshen, яку президент обіцяв продати і все ніяк не може знайти покупця, поповнилася 14-ма новими магазинами.

Незважаючи на глибоку економічну кризу, добре розвивається і банк Порошенко. У 2014 році цей бізнес зріс на 84,5%. Один із співвласників цього банку – бізнес-партнер Порошенка – Костянтин Ворушилін, який очолює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Ця організація компенсує частину втрат вкладників при банкрутстві банків, цитує статтю hubs.ua.

Інтереси Порошенка можна знайти і в енергетичному секторі, стверджує німецьке видання

Уряд планує реструктуризацію цієї слабкої галузі, і це створює проблеми Порошенку, адже саме його давній діловий партнер нещодавно отримав прибутковий контракт (мова йде про підряди на постачання трансформаторів, які можуть отримати компанії Костянтина Григоришина). Міністр енергетики Володимир Демчишин пригальмовує приватизацію енергокомпаній, на чому наполягає МВФ. У нього теж був спільний бізнес з Порошенком, йдеться в статті.

“Обладнання українських електростанцій зношене. Уряд вирішив купити відразу 37 нових трансформаторів. Контракт отримав Запоріжтрансформатор. Біда в тому, що ціна завищена. За підрахунками українських ЗМІ, обладнання коштує вдвічі дорожче трансформаторів Siemens або ABB. Українці незадоволені й тим, що контракт дістався російському мільярдерові Костянтину Григоришину. Він – найбільший акціонер Запоріжтрансформатора. Григоришин – давній діловий партнер Порошенко", – пише Spiegel.

Журнал наводить ще один приклад сумнівних дій табору президента

Уряд намагається прискорити продаж Центренерго – другий за розміром генеруючої компанії в країні. МВФ закликає провести приватизацію швидко, деякі західні інвестори, в тому числі французька група GDF Suez, проявили зацікавленість щодо Центренерго.

Однак міністерство енергетики впирається. Міністр енергетики – довірена особа президента – Володимир Демчишин. Формально він не підтримує приватизацію через те, що на ринку електроенергії спершу потрібно змінити правила.

Інсайдери говорять, що це тільки відмовка. Насправді міністерство хоче розполохати іноземних інвесторів, а потім продати Центренерго партнеру Порошенка, Григоришина, йдеться в статті. Демчишин теж відноситься до табору Григоришина, як повідомляв новинний ресурс LB.ua. Сам міністр цю інформацію спростовує і наполягає, що у нього виключно професійні стосунки з мільярдером.

“Поведінка Демчишина викликає сумніви в його професіоналізмі. Очевидно, міністр не тільки загальмовує переговори із західними інвесторами, але і свідомо їм заважає. За даними знайомих із цим процесом людей, міністр відмовив GDF Suez від покупки Центренерго. Він пояснив французам, що в країні небезпечно, і у них немає досвіду роботи в такій ситуації. "Це смішно", – говорить інсайдер. GDF Suez – одне з найбільших енергокомпаній в світі з виручкою в 90 млрд євро", – пише автор статті.

Відмовлятися від телебачення Петро Порошенко теж не хоче

Приналежністю 5 каналу президента незадоволені навіть у його фракції, зазначає видання наводить як приклад слова екс-журналіста, а тепер депутата Сергія Лещенка. Останній порівняв ситуацію з італійською, коли екс-прем'єр-міністру Сильвіо Берлусконі належала ціла медіа-імперія.