Іван-чай ферментований: лікувальні властивості та протипоказання

Все нове — добре забуте старе. Іван-чай ферментований, відродження технології його виробництва – це повернення до джерел національної культури, споконвічних народних рецептів траволікування.

Застосування в харчуванні та лікуванні рослин і трав, що ростуть у зоні проживання людини, вважається в народній медицині одним з важливих принципів лікування та збереження його здоров'я.

Тому так важливе відродження технології виробництва іван-чаю, як напою, що має не тільки чудовий смак, але і до кінця не вивчені цілющі властивості.

Властивості чаю з кипрею вузьколистого

Ферментований іван-чай має протизапальну потогінну та обволікаючу дію.

Його застосовують при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, визначено його снодійну дію, він корисний як засіб при анемії, місцевих запаленнях слизових оболонок ЛОР-зони. З суцвіть рослини виділено речовину ханерол, що має протипухлинні властивості.

Має як корисні властивості так і протипоказання, але вони зазвичай обмежуються особистої чутливістю. Безперечно, що користь від нього, як від унікального напою, що не має аналогів, значно більша.

Основні елементи технології

Дотримання технологічного процесу є важливим для отримання якісного чаю. Цей процес включає:

  • збирання сировини;
  • підв'ялення;
  • підготовка до ферментації;
  • ферментація;
  • сушіння чаю.

Дані процеси невід'ємні, порушення в одному з етапів спричинить збої в наступному, що призведе до недостатньої якості готового продукту.

Основним показником правильного проходження технологічного процесу є смак готового продукту

Технологічно застосування процесів ферментації дає можливість отримувати чорний, червоний та зелений сорти чаю, що відрізняються один від одного за смаком та корисними властивостями. Чай ферментований дає сильний ароматний настій темного кольору, має фруктовий аромат, кипрейний чай не ферментований більше нагадує трав'яний настій.

Заварювання ферментованого чаю

Як правильно заварювати ферментований чай? Процес не відрізняється від звичайного чорного, але має такі особливості: перший настій із заварювального чайника, п'ють, не розбавляючи окропом. Потім чай одразу ж треба заварити знову. Другий настій кращий за перший. І п'ють його за 15 хвилин — перестоюватися він не повинен. Чай не залишають на завтра і не заварюють повторно, інакше пропаде і колір, і смак.