Статус закордонного українця та його переваги

Для людей, які відчувають свою належність до українського народу, але не мають громадянства України, існує можливість отримати статус закордонного українця. Окрім вже згаданих умов, для отримання цього статусу необхідне досягнення шістнадцятирічного віку та українське етнічне або територіальне походження.

Даний статус надається особі, яка відповідає вищеназваним вимогам, що підтверджується паспортом (документом, який його замінює) і документами або іншими доказами, що підтверджують українське походження, та подала письмову заяву. Заява та вищеназвані документи подаються до Міністерства закордонних справ в Україні, а поза за її межами - до дипломатичного представництва.

Зауважимо, що статус закордонного українця не лише задовольняє духовні потреби у самоідентифікації, але і надає переваги тим, хто його отримав.

Більше інформації за посиланням:

https://ogp.ua/uk/posluhy-dlia-inozemtsiv/status-zakordonnoho-ukraintsia

По перше, це переваги для приїзду і перебування в Україні. Так, надається пільга при отриманні візи, що полягає у безкоштовному оформленні багаторазової візи, яка діє протягом п’яти років. До того ж для отримання такої візи не потрібно мати запрошення. Щодо питання імміграції, то вона здійснюється за межами імміграційних квот. Варто зазначити, що згадані у цьому абзаци преференції поширюються на подружжя та дітей, якщо вони спільно в’їхали і перебувають на території України.

Зважаючи на спрощене отримання дозволу на імміграцію, значно полегшується отримання посвідки на постійне проживання та громадянство. При цьому слід зауважити, що існує полегшена процедура отримання громадянства за ознакою територіального походження.

По друге, існують преференції при вступі до закладів вищої освіти (ЗВО). Це проявляється у існуванні квот на бюджетну форму навчання для ЗВО. Щоб мати можливість пройти на навчання по цим квотам, окрім посвідчення, необхідно мати:

1) документ про повну середню освіту з оцінками рівня «добре» та «відмінно», або еквівалентні їм;

2) рівень володіння українською мовою, достатній для навчання.

Особи, що не відповідають останньому критерію, можуть пройти підготовку з вивчення мови у ЗВО, з оплатою такого навчання за кошти фізичних (юридичних) осіб.

По третє, це можливість користуватися правами і нести обов’язки громадян України, окрім тих випадків, коли такі права і обов’язки стосуються виключно громадян. Великою преференцією є відсутність обмежень, притаманних для іноземців і осіб без громадянства, у сфері трудових правовідносин. Так, значно спрощує працевлаштування те, що на нього не треба отримувати дозвіл. Але слід зауважити, що державна служба доступна лише громадянам.

Сподіваємося, наша стаття була для Вас корисною. Якщо Ви вирішили отримати статус закордонного українця, то Вам у цьому можуть допомогти юристи з компанії OGP.

Підготовлено юристами OGP.UA