А ви знаєте що таке керування активами програмного забезпечення (SAM)?

Ви керуєте бізнесом? Чи ИТ-відділом? Тоді, можливо, вам доводиться замислюватись "так багато програмного забезпечення, так мало контролю!" Саме так почуваються останнім часом багато керівників ІТ-відділів.

Швидке зростання кількості програмного забезпечення на підприємстві зумовлене декількома факторами, зокрема дедалі більшим використанням програмного забезпечення в бізнесі, потребою в оптимізації витрат, зростаючим попитом на ефективне керування ліцензіями на програмне забезпечення та зростаючим ризиком невідповідності програмного забезпечення...

Управління активами програмного забезпечення (SAM) — це процес управління та оптимізації використання програмного забезпечення в організації. SAM передбачає ефективне керування ліцензуванням програмного забезпечення, установкою та використанням протягом його життєвого циклу, від придбання до виходу з експлуатації.

SAM є важливою практикою для організацій, оскільки допомагає забезпечити дотримання ліцензійних угод і покращити управління ризиками, усуваючи юридичні та фінансові штрафи. Це також допомагає приймати рішення та дає змогу організаціям заощадити кошти за рахунок усунення зайвого ліцензування програмного забезпечення, оптимізації використання програмного забезпечення та укладання кращих ліцензійних угод з постачальниками програмного забезпечення.

Тож давайте детально розглянемо як керувати програмними активами, включаючи ключові концепції та переваги SAM.

Ключова концепція управління програмними активами

Ліцензування програмного забезпечення — це юридична угода між власником програмного забезпечення (ліцензіаром) і користувачем (ліцензіатом), яка дозволяє користувачеві використовувати програмне забезпечення на певних умовах. Ліцензування програмного забезпечення визначає права та обмеження щодо використання програмного забезпечення, наприклад, кількість установок; термін дії ліцензії; і будь-які обмеження щодо модифікації, копіювання або розповсюдження програмного забезпечення.

Види ліцензій на програмне забезпечення

Існує декілька типів ліцензій на програмне забезпечення:

  • Пропрієтарні ліцензії зазвичай використовуються компаніями комерційного програмного забезпечення та обмежують можливість користувача змінювати, копіювати або поширювати програмне забезпечення. Ці ліцензії часто вимагають від користувача сплати за право використання програмного забезпечення.
  • Ліцензії з відкритим вихідним кодом дозволяють користувачам змінювати, копіювати та поширювати програмне забезпечення за умови, що вони дотримуються умов ліцензії, наприклад надають спільний доступ до зміненого програмного забезпечення за тією самою ліцензією. Існує декілька типів ліцензій з відкритим кодом.
  • Ліцензії на безкоштовне програмне забезпечення дозволяють користувачам використовувати програмне забезпечення безкоштовно, але можуть обмежувати їхню можливість змінювати, копіювати або поширювати програмне забезпечення.

Що таке відповідність ліцензії?

Відповідність ліцензії означає дотримання користувачем умов ліцензії на програмне забезпечення. Це важлива практика, важлива, оскільки вона допомагає захистити права інтелектуальної власності власника програмного забезпечення та переконатися, що ліцензіат використовує програмне забезпечення законно. Недотримання умов ліцензії на програмне забезпечення може призвести до судового позову, який може призвести до штрафів, відшкодування збитків та інших правових наслідків.

Крім того, відповідність ліцензії може допомогти організаціям уникнути потенційних ризиків у безпеці, таких як використання неавторизованого або неліцензійного програмного забезпечення, яке може становити серйозну загрозу безпеці організації та може призвести до витоку даних, зараження зловмисним програмним забезпеченням та інших проблем кібербезпеки.

Переваги керування активами програмного забезпечення

Управління активами програмного забезпечення, відповідність ліцензії та оптимізація ліцензії мають багато переваг:

  • Економія коштів. Оскільки SAM допомагає організаціям оптимізувати використання ліцензій на програмне забезпечення, уникнути надмірного та недостатнього ліцензування та усунути непотрібні покупки програмного забезпечення, це допомагає мінімізувати витрати на програмне забезпечення та зменшити загальні витрати на ІТ. Gartner стверджує, що організація може заощадити до 30% своїх витрат на програмне забезпечення в перший рік впровадження програми управління активами програмного забезпечення.
  • Управління ризиками: оптимізація використання програмного забезпечення та належне керування ним допомагає зменшити ризик отримання штрафів за недотримання вимог. Аудити постачальників є швидшими та легшими, оскільки інформація, яка потрібна постачальникам, є легкодоступною.
  • Покращена безпека: SAM допомагає виявляти та керувати ризиками безпеки, пов’язаними з неліцензійним або неавторизованим програмним забезпеченням, зменшуючи ризик порушення безпеки та втрати даних.
  • Покращене управління інвентаризацією програмного забезпечення: SAM забезпечує централізований перегляд програмного забезпечення організації, спрощуючи моніторинг використання програмного забезпечення та керування ним, а також гарантуючи, що програмне забезпечення є актуальним і безпечним.
  • Покращене прийняття рішень: SAM надає точну актуальну інформацію про всі активи програмного забезпечення, допомагаючи ІТ-спеціалістам приймати обґрунтовані рішення щодо закупівлі програмного забезпечення, його оновлень і виходу з експлуатації.
  • Покращене керування постачальниками: SAM покращує керування взаємовідносинами з постачальниками, зменшуючи ризик переплати та гарантуючи, що постачальники надають очікуваний рівень обслуговування та підтримки.

Процес управління активами програмного забезпечення

У процесі керування активами програмного забезпечення є 5 кроків:

  • Інвентаризація та виявлення: оскільки ви не можете керувати програмним забезпеченням, якщо не знаєте, що у вас є, то найважливішим кроком є ​​виявлення всіх активів програмного забезпечення в мережі та створення детальної інвентаризації активів програмного забезпечення. Такі інструменти, як Lansweeper, оптимізують і спрощують цей процес.
  • Аналіз продуктивності та використання програмного забезпечення: цей аналіз передбачає збір даних про різні аспекти використання програмного забезпечення, наприклад час відповіді програми, поведінку користувача, продуктивність системи та використання ресурсів. Дані можна використовувати для виявлення тенденцій і закономірностей, які можуть вказувати на потенційні проблеми, такі як вузькі місця в роботі програмного забезпечення або вразливості безпеки.
  • Оцінка відповідності ліцензії: цей крок допоможе визначити, чи дотримується організація умов різних ліцензійних угод на програмне забезпечення. Це також може допомогти організаціям визначити можливості для оптимізації використання ліцензій на програмне забезпечення, скорочення витрат і вдосконалення процесів керування ліцензіями.
  • Оптимізація ліцензій. Оптимізація ліцензій – це процес мінімізації вартості ліцензій на програмне забезпечення у вашій організації. Це включає в себе відстеження використання ліцензій на програмне забезпечення, щоб переконатися, що організація використовує свої ліцензії ефективно, без надмірного ліцензування (коли організація має більше ліцензій, ніж необхідно), або недостатнє ліцензування (коли організація не має достатньо ліцензій для покриття своїх вимог). Завдяки оптимізації ліцензій організації можуть зменшити витрати на програмне забезпечення, уникнути юридичних ризиків і забезпечити дотримання ліцензійних угод. Крім того, оптимізація ліцензій може допомогти організаціям визначити можливості консолідації ліцензій на програмне забезпечення, стандартизувати використання програмного забезпечення та зменшити час простою програмного забезпечення та витрати на підтримку.
  • Управління закупівлями та контрактами: під час цього етапу організація отримує нове програмне забезпечення та послуги від постачальників і керує пов’язаними контрактами, щоб забезпечити виконання обома частинками своїх зобов’язань. Процес закупівлі включає визначення потреби в товарах або послугах, вибір і оцінку потенційних постачальників, переговори про укладення контрактів і, зрештою, закупівлю товарів або послуг. Управління контрактами передбачає адміністрування та моніторинг контрактів, укладених між організацією та її постачальниками.

 

Проблеми в управлінні активами програмного забезпечення

Управління програмним забезпеченням (SAM) може бути складним завданням для організацій через кілька факторів. Організаціям може бути недостатньо інформації про використання програмного забезпечення, що ускладнює відстеження та ефективне керування ліцензіями. Ліцензії на програмне забезпечення можуть бути складними для розуміння, що також ускладнює дотримання вимог. Часто організаціям, особливо невеликим, не вистачає достатнього персоналу, досвіду та інструментів для ефективної програми SAM.

Крім того, технологічний ландшафт постійно розвивається, і нові програмні додатки випускаються регулярно. Це може ускладнити організаціям моніторинг використання програмного забезпечення та дотримання моделей ліцензування та угод. «Тіньове ІТ» додає складності. Співробітники можуть використовувати несанкціоноване програмне забезпечення, що може призвести до недотримання ліцензійних угод.

На щастя, є найкращі практики, яких слід дотримуватися, щоб спростити керування програмними активами, а також різноманітні інструменти, які вирішують ці проблеми та автоматизують процес.

Найкращі методи керування активами програмного забезпечення

Ефективне управління активами програмного забезпечення може допомогти організаціям зменшити витрати, мінімізувати юридичні ризики та підвищити операційну ефективність. Ось деякі практичні поради для SAM:

  • Встановіть політику та процедури SAM. Розробіть і повідомте чітку політику для SAM, яка визначає ролі та обов’язки, а також установіть процеси закупівлі програмного забезпечення, розгортання та виходу з експлуатації. Політики також повинні окреслювати процедури відстеження та управління ліцензіями.
  • Навчайте співробітників. Розкажіть співробітникам про політику та процедури SAM, зокрема про важливість дотримання ліцензійних угод і ризики, пов’язані з використанням неавторизованого програмного забезпечення.
  • Проводьте регулярні аудити програмного забезпечення. Регулярно перевіряйте використання програмного забезпечення та ліцензій, щоб виявити випадки надлицензування або недостатнього ліцензування, а також у разі потреби вживайте коригувальних заходів.
  • Використовуйте інструменти SAM. Використовуйте програмні засоби для автоматизації процесу SAM, включаючи виявлення програмного забезпечення, відстеження ліцензій і звітування про відповідність.

Дотримання цих найкращих практик для SAM допоможе зменшити ризики та витрати, а також оптимізувати використання та доступність програмного забезпечення в усій організації.

Інструменти та технології для управління активами програмного забезпечення

У той час як керування активами програмного забезпечення є величезною справою для більшості організацій, інструменти, які автоматизують і оптимізують процес, зменшують витрати, клопоти та ризики, пов’язані з процесом, є визнані світом інструменти. Одним із таких інструментів є Lansweeper, провідне на ринку рішення для управління ІТ-активами.

Lansweeper

Lansweeper поєднує сканування активів без агентів із технологією розпізнавання пристроїв без реєстраційних даних для створення комплексної інвентаризації ІТ-активів, яка включає все програмне забезпечення, що використовується у вашій організації, а також усі апаратні засоби, операційні технології, IoT та хмарні активи у вашому середовище. Можливості відповідності ліцензій на програмне забезпечення дозволяють автоматично відстежувати ліцензійні ключі програмного забезпечення та створювати огляд придбаних ліцензій на програмне забезпечення. Поєднання Lansweeper із повною платформою SAM, такою як AssetLabs або Licenseware , гарантує, що ви завжди матимете найточнішу та повну інформацію для керування програмним забезпеченням.

Бажаєте дізнатись більше про Lansweeper? Спробуйте це рішення безкоштовно! Просто завантажте версію для ознайомлення з сайту розробника - Lansweeper, чи скористайтесь допомогою постачальника - компанії Ідеалсофт.