Невідкладна допомога при зубному болю

Чи турбує гострий зубний біль? Терміново вирушайте до лікаря! Що робити, якщо у вас з'явився гострий зубний біль? Прийміть перевірене знеболювальне, можна скористатися бабусиним методом – прополоскати рота слабким розчином харчової соди. Ці процедури дозволять трохи втихомирити зубний біль, щоб ви змогли дістатися пункту надання невідкладної стоматологічної допомоги.

Навіть якщо гострий зубний біль стих, не полінуйтеся сходити до лікаря. Тимчасове полегшення знову може змінитись гострим болем. А за втрачений час запальний процес пошириться далі, викликаючи тяжкі ускладнення – остеомієліт, флюс, сепсис, абсцес та інші. Про це та інше розкаже вам нижче швидка стоматологічна допомога у Києві.

Пам'ятайте, зубний біль може бути сигналом процесів, які серйозно загрожують життю та здоров'ю.

Надання невідкладної допомоги в сучасній стоматології при зубному болю, безумовно, починається з встановлення діагнозу. При гострому болю спиратися лише осушення пацієнта лікар неспроможна. При сильних болючих відчуттях, пацієнтові часом складно навіть визначити, який зуб – причина дискомфорту. При запаленні запалення біль може віддаватися в сусідні зуби.

Під час огляду лікар теж не завжди може точно назвати джерело інфекції, наприклад, якщо поруч є кілька зубів, уражених карієсом. У такому разі краще зробити рентген. Якщо є можливість отримати панорамний знімок – дуже добре. На ньому можна не тільки побачити зуб із ураженим корінням, а й визначити чи пішло запалення в кістку.

Найчастіше причина гострого зубного болю – пульпіт (запалення судинно-нервового пучка зуба). Його симптоми – сильний пульсуючий періодичний біль. При цьому вона не заспокоюється і навіть посилюється у нічний час. Безпосередньо невідкладна допомога при пульпіті починається з обробки дна каріозної порожнини антисептиком – потрібно видалити залишки їжі та пошкоджені тканини. Якщо пульпіт гнійний – лікареві доведеться розкрити порожнину зуба. На жаль, зберегти пульпу при запущеному захворюванні практично неможливо. Вилучення проводиться під місцевою анестезією. Після депульпування канал оброблять та поставлять тимчасову пломбу. Підготовка каналу до пломбування, безпосередньо пломбування каналу буде здійснено в наступний візит до клініки.

Викликати нестерпний зубний біль може і періодонтит – запалення тканин, що оточують верхівку кореня зуба. Якщо при пульпіті зубний біль виникає мимовільно, при періодонтиті він багаторазово посилюється, якщо потривожити інфікований зуб. Невідкладна допомога при цьому захворюванні – місцева інфільтраційна анестезія плюс антибіотики. Далі лікар повинен забезпечити відтік ексудату (рідини, що утворюється при запаленні), розкрити кореневі канали, обробити їх протимікробним розчином та запломбувати. Якщо періодонтит запущено – зуб не завжди вдається зберегти.

І періодонтит, і пульпіт – наслідки занедбаного карієсу. Тому найкраща профілактика невідкладного стану – своєчасне лікування та планові огляди порожнини рота.

Коли Ви звернулися до стоматологічної клініки за невідкладною допомогою, обов'язково докладно розкажіть стоматологу, коли з'явився гострий зубний біль, опишіть свої відчуття.

У жодному разі не приховуйте свої хронічні захворювання!

Повідомте, чи алергія на медикаменти, яку анестезію ви вже робили і як реагував на неї організм. Всі ці відомості допоможуть стоматологу надати швидку та дієву допомогу.

У клініці Арбор завжди чергує не лише терапевт, але хірург, рентгенолог та анестезіолог.