Тепла підлога – це мега круто, так

Підігрів підлог – ідея, про яку знали ще давні римляни, коли будували свої знамениті терми. Ми зараз грубки під підлогою не риємо, але обігрів під ногами – чудова штука для комфортного мікроклімату в холодну пору. Розбираємось, що таке сучасна тепла підлога і чому це круто.

Основний плюс будь-яких теплих підлог (https://graviterm.com.ua/catalog/teplye_poly/) – рівномірний розподіл температури по всій площі приміщення. Це важлива відмінність від радіаторної системи, у якій тепло походить від одного локального джерела. Теплі підлоги розрізняються за типом контуру, що обігріває, і бувають водяними і електричними.

Водяні теплі підлоги

Система водяної теплої підлоги працює так: вода, що циркулює трубами, нагрівається в котлі і віддає своє тепло в стяжку. Охолола вода перетікає назад, повертається в котел, знову підігрівається і надходить на новий цикл нагрівання. Елементи водяної теплої підлоги:

  • поліпропіленові або металопластикові труби;
  • колектор;
  • триходові клапани;
  • система регулювання температури.

Іноді потрібний ще циркуляційний насос та система керування до нього. Нагрівальним елементом зазвичай служить двоконтурний котел, який одночасно забезпечує гаряче водопостачання в будинку. Особливості монтажу Монтаж водяної теплої підлоги не дуже бюджетна  та й доволі трудомістка процедура. Треба витратитися на влаштування стяжки, купівлю та розведення труб, а також всієї необхідної сполучної та запірно-керуючої фурнітури. Щоправда, все це окупається економічною експлуатацією, оскільки витрати надалі нижчі, ніж у електричної теплої підлоги. При влаштуванні водяної теплої підлоги обов'язково потрібна якісна гідроізоляція, а також система захисту від протікання. Зазвичай таку водяну підлогу встановлюють у новобудовах або під час капітального ремонту, тому що вся система досить багатошарова: гідро-і теплоізоляція, розведення труб, стяжка, фінішне покриття для підлоги і для неї потрібний досить товстий шар стяжки, щоб приховати труби.

Електричні теплі підлоги. Розрізняють кілька різновидів електричних теплих підлог

Кабельні. Обігрів йде за рахунок одно-або двожильного кабелю в стяжці. Одножильний кабель складніше в монтажі, , тому що обидва кінці кабелю потрібно підключати до живлення, але коштує дешевше. Двожильний кабель підключається тільки з одного кінця, тому його монтаж простіший. Кабельна підлога підходить для кімнат будь-якої форми, оскільки кабель можна викласти як завгодно, треба лише правильно розрахувати крок укладання.

Нагрівальні мати. Нагрівальні дроти вже закріплені на крупноячеистой сітці - не потрібно розраховувати крок укладання кабелю і продумувати його розкладку та кріплення. Просто розкачуєте рулон нагрівальної системи на підготовлену підлогу і підключаєте живлення. Крім того, в нагрівальних матах зазвичай є кабель меншого діаметру, ніж у самостійної кабельної системи. Монтаж набагато простіший і не дуже піднімає підлогу. Найтонші - алюмінієві мати. Інфрачервоні плівкові підлоги. Тонка плівка з струмопровідними вуглецевими смугами або суцільним вуглецевим шаром.

Інфрачервона тепла підлога формує мікроклімат не через стяжку, а впливаючи інфрачервоним випромінюванням на меблі, стіни та елементи інтер'єру в приміщенні, а вже від них йде подальше розігрів. Внаслідок цього повітря не пересушується, оскільки тепло йде від прогрітих предметів. Така система хороша тим, що нагрівається майже моментально після включення. Але й остигає швидко після відключення теж.

Де тепла підлога потрібна і корисна?

Тепла підлога гарна під плиткою та керамогранітом. Ці матеріали холодні і для комфорту їх варто підігрівати. Відповідно, тепла підлога особливо гарна на кухні, у ванній кімнаті та туалеті. У санвузлі опалення фактично забезпечується рушникосушителем і трубами, що проходять. Цього не завжди достатньо, а в туалеті до того ж і сушки для рушників немає. Також тепла підлога — чудове рішення для дитячих. Малечі багато часу проводять на підлозі, тому підігрів буде дуже доречним.