Лікування безпліддя медикаментами

Медикаментозне лікування безпліддя є одним із видів допомоги парам, які безуспішно намагаються зачати дитину. Лікар на підставі клінічної ситуації та результатів аналізів рекомендує відповідні препарати та їх дозування. При лікуванні безпліддя використовуються різні види гормональних препаратів, протизапальні препарати, антикоагулянти, антибіотики, стероїди, вітаміни та мікроелементи. За допомогою фармакотерапії лікуються як жінки, так і чоловіки.

Гормональні препарати при проблемах з циклом

У жінок, які борються з безпліддям, часто діагностують порушення менструального циклу. Так, їм призначають препарати - гормональні препарати, спрямовані на:

  • регуляцію циклів і індукція овуляції,
  • стимуляцію яєчників до вироблення яйцеклітин, готових до запліднення.

У разі стимуляції овуляції застосовуються антиестрогенні препарати і гонадотропіни. Антиестрогенні препарати, включаючи кломіфен цитрат, діють шляхом зв'язування з рецепторами жіночих статевих гормонів - естрогенів, тим самим блокуючи їх вплив на частину мозку, яка називається гіпофізом і гіпоталамусом. В результаті посилюється секреція гонадотропінів гіпофізом і стимулюється ріст фолікулів яєчників.

Гонадотропіни - гормони ФСГ (фолікулостимулюючий гормон) і ЛГ (лютропін) - відповідають за стимуляцію яєчників, секрецію естрогенів і індукцію овуляції. Крім того, ЛГ стимулює секрецію прогестерону, гормону, необхідного для імплантації ембріона в ендометрій матки.

Гонадоліберини - лейпролід, трипторелін, бусерелін - також впливають на гіпофіз і модифікують секрецію гонадотропінів.

Для регуляції менструального циклу у пацієнток також використовують статеві гормони – естрогени та прогестини. Занадто низький рівень прогестерону на ранніх термінах вагітності може призвести до викидня, тому його доповнюють медикаментами. У лікуванні безпліддя, окрім препаратів, які безпосередньо стимулюють ріст фолікула, також використовують гормональні препарати, які опосередковано впливають на вивільнення яйцеклітини.

Лікування розладів і захворювань, що впливають на фертильність

Труднощі із завагітнінням також можуть бути наслідком гіперпролактинемії , тобто ендокринного розладу, що призводить до порушення місячних циклів. У разі діагностування надлишку пролактину в організмі застосовують бромокриптин, каберголін, які пригнічують секрецію цього гормону. Правильна робота щитовидної залози також важлива при спробах завагітніти. Тироксин застосовують при гіпотиреозі. У свою чергу, при діагнозі синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) пацієнткам часто рекомендують приймати метформін, який знижує інсулінорезистентність і допомагає регулювати менструальний цикл.