Огляд ринку твердопаливних котлів в Україні

Загальна характеристика твердопаливних котлів, вироблених в Україні, їх переваги, економність та цінова політика. Аналізуємо разом з екпертами по енергозбереженню та опаленню

Фахівці, котрі розуміються на котельному обладнанні, напевно помітять, що за своєю конструкцією виготовляються в Україні твердопаливні котли дуже схожі на елітне обладнання брендів Herz, Herlt, Hargassner і деяких інших, причому мова йде про його повноцінних версіях, а не полегшених, з якими нашому споживачеві доводиться мати справу найчастіше.

Освоюючи виробництво твердопаливних котлів в Україні, компанії-виробники активно переймають досвід своїх зарубіжних конкурентів, але не просто копіюють його, а намагаються вдосконалити з урахуванням характерних для наших країн умов.

Зарубіжні дилери вважають за краще постачати «урізані» моделі, наприклад, без футерування камери згоряння. Такі котли погано працюють на сиром паливі і, оскільки вони поширені практично повсюдно, багато користувачів помилково приписують цей недолік всім заводам. Твердопаливні котли українського виробництва Гефест виготовляються з повним оснащенням. Обов'язковою є футерування камери згоряння жароміцним бетоном та іншими складами.

Як паливо для такого агрегату можна використовувати навіть сирі дрова з вологістю до 50%, при цьому його експлуатаційні характеристики залишаться на найвищому рівні.

Чим ще вигідно відрізняється українська продукція від ввезеної з-за кордону? Можна виділити кілька переваг:

  1. Універсальність. Українські виробники враховують складності, пов'язані з низькою якістю палива і перебоями в його постачання, тому їх котли практично є «всеїдними».
  2. Надійна електроніка. Не секрет, що якість електропостачання в наших країнах, особливо у віддалених від міст населених пунктах, залишає бажати кращого. Ця обставина враховують при розробці електронних систем управління і контролю для українських твердопаливних котлів, тому вони здатні зберігати працездатність навіть при значних коливаннях напруги в електромережі.
  3. Доступність запчастин. У разі поломки доставка запчастин для українського котла займе менше часу і коштів, ніж для його імпортного «колеги».
  4. Низька вартість. У той час як за своїм оснащенням українські твердопаливні котли відповідають самим дорогим моделям елітних зарубіжних брендів (які, нагадаємо, до нас практично не потрапляють), вони мають ту ж вартістю, що і агрегати економ-класу тих же виробників. Почасти ця обставина зумовлено тим, що продаж твердопаливних котлів в Україні здійснюється безпосередньо виробниками, а тому не передбачає дилерських націнок.
  5. З огляду на зазначені гідності, а також широкий набір функцій і довговічність українських котлів, все більше споживачів роблять вибір на їхню користь.

Виробники твердопаливних котлів в Україні

Сьогодні опалювальні котли на твердому паливі в Україні виробляють близько десятка компаній. Про тих з них, чия продукція набула найбільшого поширення, ми розповімо далі.

Торгова марка «Атон»

Добре відомі котли виробництва Атон, які випускаються на Лебединському моторобудівному заводі, що входить до складу ВАТ «МоторСіч». Робота агрегатів заснована на застосуванні піролізної технології, суть якої полягає в утворенні горючого газу при тлінні деревного палива в умовах нестачі кисню. Такі прилади ще називають газогенераторними або котлами тривалого горіння.

Завдяки можливості тривалої роботи без участі користувача, твердопаливні котли тривалого горіння українського виробництва користуються підвищеним попитом. Тому при розробці своїх агрегатів інженери компанії «Буран» робили ставку саме на цю технологію.

У каталогах даного виробника представлені як дров'яні котли, так і орієнтовані на застосування вугільного палива. Гідність вугільних котлів полягає в їх здатності працювати в низькотемпературному режимі.

Як і інші низькотемпературні твердопаливні агрегати, вугільні котли «Буран» можуть працювати без дозаправки від три до п'яти діб. Для моделей, що працюють на дровах, цей період становить близько 30 годин.

За рахунок застосування теплообмінника особливої конструкції розробнику вдалося збільшити тепловіддачу на 40% в порівнянні з іншими моделями твердопаливних котлів.

Ще одне вдосконалення – що має незвичайну конструкцію розсіювач повітря, який забезпечує обертання потоку повітря в зоні горіння за годинниковою стрілкою. Завдяки цьому технічному рішенню, згоряння палива в котлі "Буран" відбувається рівномірно по всій її площі. Саме по собі пристрій для подачі повітря також може обертатися навколо своєї осі, тому з його допомогою можна здійснити чистку камери згоряння від відкладень сажі і смоли.

Торгова марка «ПОЖИНКА»

Фахівці цієї компанії можуть не тільки встановити котел, але навіть побудувати для нього котельню, оскільки компанія має будівельну ліцензію.

Для виробництва «ПОЖИНКА» застосовується тільки високоякісна сталь товщиною від 6 до 10 мм. На кожну модель надається 5-річна гарантія.

Як і вищеописані моделі, котли «ПОЖИНКА» є газогенераторними. Конструкція топки дозволяє спалювати в ній будь-яку біомасу, будь то тирса, кореневища, очерет або вугілля. За рахунок застосування теплообмінника власної конструкції, розробнику вдалося вивести ККД котла достатньо високий рівень – він становить від 80% до 92%.

Торгова марка «Корді»

За роки своєї діяльності компанія «Корді» освоїла випуск широкого асортименту продукції, який крім твердопаливних котлів включає різні водонагрівальні пристрої і сонячні батареї.

У серії котлів промислового призначення компанія випускає 4 моделі, призначені для опалення приміщень площею від 900 до 2700 кв. м. Найпотужнішим з них є котел КОТВ-250 потужністю 250 кВт.

Для побутового застосування компанія випускає звичайні котли і котли-плити, що відрізняються наявністю виручених конфорок. Всього в цій лінійці представлено десять моделей. Вони можуть використовуватися для опалення приміщень площею від 100 до 950 квадратів.

Торгова марка «Данко»

Широко відомі сьогодні котли торгової марки Данко не втрачають боєздатності навіть в умовах відсутності електрики. Багато споживачів, часто стикаються з перебоями електропостачання, вибирають обладнання цієї торгової марки саме за енергонезалежність.

Котли «Данко» представлені в трьох серіях:

1. Данко-ТЛ і Данко-ТН.

Моделі мають чавунний (серія Данко-ТЛ) і сталевий (серія Данко-ТН) теплообмінник. Котли набираються з декількох секцій, які можна відремонтувати окремо. Потужності котлів серій «Данко-ТЛ» і «Данко-ТН» вистачає для опалення приміщень площею до 450 кв. м.

2. Данко-Т.

Ці котли оснащуються сталевим теплообмінником. Призначаються для обігрівання приміщень площею до 700 кв. м. Роботою насоса і вентилятора керує вбудований контроллер.

Висновок

Аналіз показує, що виробники твердопаливних котлів в Україні на даний момент пропонують по-справжньому якісну продукцію, яка за своїми властивостями часто перевершує закордонні аналоги (по крайней мере, в тому здешевленому варіанті, в якому вони надходять на наш ринок). При цьому українське обладнання та запчастини до нього мають значно меншу вартість. В силу цих причин, а також достатньої різноманітності торгових марок, все більша кількість споживачів вважають за краще встановлювати саме ці агрегати.