Інтерв'ю Грібаускайте: Чому ми боїмося злити Путіна?

Агресія президента Росії Володимира Путіна на Україні викликає занепокоєння, оскільки за цим може прийти черга країн Балтії, які є членами НАТО. В інтерв'ю The Washington Post Даля Грібаускайте попередила про цю небезпеку.

– Чи підтримуєте Ви бомбардування Сирії, що проводиться президентом США Бараком Обамою?
– Так, він показав, що може керувати. Брак керівництва ми відчуваємо в сьогоднішньому світі – в Європі та США – це причина, з якої набирають чинності терористичні рухи.

– Чи Ви відчуваєте брак лідерства в регіоні?
– Так. Брак лідерства створили передумови для того, щоб набрали чинності терористичні угруповання, такі, як «Ісламська держава». Якщо говорити про Україну, це створило умови для того, щоб Росія стала країною з терористичними елементами.

– Як Ви оцінюєте ситуацію на Україні?
– Ситуація все ще страхітлива. Російська армія все ще перебуває на території України. Це означає, що Європа і весь світ дозволяють Росії бути країною, яка не тільки загрожує своїм сусідам, але і робить військові дії проти них. Це такий же міжнародний тероризм, як в Іраку і Сирії. На Україні триває справжня війна. Євросоюз і більшість світових лідерів намагаються говорити про це так, ніби це не війна, а лише своєрідне надання допомоги терористам. Ми бачили, що відбувалося в Криму. В самому початку були «зелені чоловічки», пізніше – російська армія. Зараз те ж саме відбувається на Східній Україні. Я впевнена, що це не остання територія, на якій Путін має намір демонструвати свою силу.

– На Вашу думку, він піде далі?
– Якщо будемо занадто м'якими при призначенні санкцій або їх застосуванні, якщо не будемо їх здійснювати, то, думаю, він буде намагатися об'єднати Східну Україну з Південною і Кримом. Нещодавно він сказав, що за два дні може дійти до Варшави, Балтійських країн і Будапешта, а це – відкрита небезпеку для сусідніх країн.

– Може він просунутися далі, у Придністров'ї?
– Якщо ми допустимо це, він може рухатися в будь-якому напрямку. Проблема в тому, що путінська Росія сьогодні готова і жадає війни. Європа і Захід до війни не готові і не хочуть її. В Європі і в усьому світі немає сили, яка може зупинити Путіна. Врешті-решт, будемо дивуватися тому, що будуть зайняті нові території, роздрібнені нові країни, а тоді вирішувати це буде занадто дорого і пізно.

– Чи турбує Вас, що наступними можуть бути країни Балтії?
– Якщо його не зупинять на Україні, він піде далі.

– Чи означає це, що НАТО недостатньо п'ятої статті?
– Ні. Всі кажуть, що буде застосована п'ята стаття установчої хартії НАТО. Але це не зупинить плани Путіна, якщо не буде реальних дій з боку європейських і світових лідерів. Вони лише говорять. Ми повинні зупинити його на Україні. Поки це не усвідомили. Тому я кажу, що сьогодні в Європі править Путін, а не Захід.

– Чи є метою Путіна дроблення Європи?
– Сьогодні небезпека, викликана поведінкою Росії, нічим не менше небезпеки, яку представляє «Ісламська держава в Іраку і Сирії.

– Чи вважаєте Ви, що і «Ісламська держава» і Росія займаються терористичною діяльністю?
– Так. Я вважаю, що Росія тероризує своїх сусідів, використовуючи терористичні методи.

– Однак світ більше стурбований «Ісламською державою».
– Звичайно. Це – головна мета. На жаль, це створює відмінні умови для Путіна робити те, що він хоче. Насправді так звані мирні переговори в Мінську проходили по путінському ультиматуму. Західні країни і ЄС погодилися на його умови, а це по суті означає поділ України. США послали на Україну продовольчі пайки, але їх роздали з німецьких вантажівок, щоб не дратувати Путіна. Чому всі ми намагаємося не дратувати Путіна, який зараз посилає свою армію вбивати і окупувати територію України? Чому так чутливо не реагуємо на те, що відчувають українці? Раніше чи пізніше ми назвемо його терористом і злочинцем.

– Ця ситуація нагадує Вам Судети?
– Ситуацію перед Другою світовою війною? Так, звичайно. Чудово розуміючи, що відбувається, ми дозволяємо ділити Україну.

– Після саміту у Вельсі Литва відчуває себе досить добре захищеною?
– Після саміту у Вельсі НАТО прокинулось, вже не спить. Ми можемо зміцнювати безпеку країни. Треба більше інвестувати. Але скільки у нас є на це часу?

– Значить, санкції не завдають Путіну необхідний шкоду?
– Їх недостатньо. Але якщо він не зупиниться, можливо, країни зроблять ще більш жорсткі санкції. Глава української розвідки сказав американському посадовцю, що їх змусили погодитися із запропонованим перемир'ям. Так. Європейці та інші країни попросили (президента України Петра Порошенка – прим. ред.). Порошенко погодитися з умовами, які для України були неприйнятні, оскільки означали розділ території України.

– Отже, Росія отримала Крим, а зараз – Східну Україну?
– Зі згоди лідерів Європи та інших країн, оскільки Україні вони нічим не допомогли.

– Ви турбуєтеся про свою країну?
– Зараз відчувають загрозу всі сусіди Росії. Їм погрожують, сміються над ними, кажучи, що вони несправжні держави.

– Результатом буде війна?
– Війни можна уникнути. Якщо обидві сторони готові до війни, війни ніколи не буде. Якщо Росія хоче війни, а Захід намагається її уникнути, то Росія буде йти вперед, скільки її пускатимуть.

– США, здається, більше зацікавлені в ядерній угоді з Іраном.
– Це проблема. Якщо з якихось причин ми продаємо незалежні держави, то за які моральні цінності ми боремося?

– Ви вважаєте, що це правда?
– Бачачи, як протікає процес, можу стверджувати, що це дуже ймовірно. Умови для перемир'я підготовлені на прохання Росії. Захід у військовому відношенні Україні не допомагає. Росія на території України може робити, що захоче. Всім західним лідерам, які в XXI столітті дозволяють агресору робити все, що він хоче в незалежній державі, має бути соромно. Я задоволена тим, що Обама продемонстрував лідерство в Ірані та Сирії. Я сподіваюся, що це дозволить зробити йому те ж саме і в питанні України. Здатність керувати виховується в процесі навчання. Лідером не народжуються, а стають.

– Литва знаходиться в складній ситуації…
– 50 років ми були окуповані, тому знаємо, як вести себе з Росією. Дивує, що далекі країни, які ніколи не переживали російську агресію, так бояться Москви. Тільки країни, у яких з Росією є спільні кордони – країни Балтії і Польща – не мовчать. Проти Росії є тільки одна зброя: не мовчати і бути сміливими, присоромити західних лідерів, які не беруть на себе відповідальність за захист свободи, суверенності та демократії в Європі.

"The Washington Post", США