Мінські угоди-2 або як США погрожують Росії наслідками за відступ від Мінських угод

Вашингтон назвав очевидним, що Москва і проросійські сепаратисти не дотримуються досягнутих в Мінську домовленостей про припинення вогню на Україні і попередив про ризик розширення санкцій, в той час як в ЄС триває дискусія про те, як вести себе з Кремлем.

"Їх нездатність робити це (підкорятися мінським угодам) піддає ризику їх заплатити ще більш високу ціну", – сказав представник Білого дому Джош Ернест. Він додав, що США підтримують тривалі переговори і не зміг сказати, чи продовжують вони розглядати проект постачання Україні летальної зброї.

Українська армія вивела велику частину своїх підрозділів з бою за Дебальцеве на сході України після того, як російський лідер Володимир Путін закликав Київ визнати поразку

Сутичка з проросійськими сепаратистами за великий транспортний вузол зриває узгоджені минулого тижня терміни мирного врегулювання і в середу Європа знову заговорила про санкції щодо іншого гаранта перемир'я – Росії.

Президент України Петро Порошенко запропонував ввести миротворчий контингент ООН на схід України. Цю пропозицію розкритикував один з лідерів сепаратистів. Деніс Пушилін назвав такий крок порушенням мінських угод.

Держсекретар США Джон Керрі в середу закликав російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова зупинити атаки росіян і проросійських сепаратистів на українські сили в Дебальцеве, повідомила прес-секретар Держдепартаменту Джен Псакі.

"Держсекретар закликав Росію забезпечити доступ в Дебальцеве спостерігачам ОБСЄ, яким не дають виконувати свої обов'язки", – сказала вона.

У той же час Псакі додала, що вірить у мінську угоду про перемир'я.

"Ми не розглядаємо цей документ як наказав довго жити", – сказала Псакі.

Великобританія у середу опублікувала фотографії, які описала як свідоцтва найбільш сучасних систем ППО російського виробництва, які використовуються на сході України, і назвала це новим доказом російського військового участі в конфлікті.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, у свою чергу, що хоче працювати з Росією над відновленням миру в Європі, але додала, що не може ігнорувати порушення Москвою міжнародного права протягом українського конфлікту.

Угорський прем'єр Віктор Орбан, зберігає теплі відносини з Путіним, на другий день після від'їзду останнього з Будапешта накинувся з критикою на союзників по ЄС за їх політику ізоляції Росії через інтервенції на Україні. Він сказав журналістам, що Євросоюз розділився в питанні про те, як вести себе з Москвою, і додав, що Угорщина, Чехія, Словаччина і Австрія впевнені в необхідності партнерства з Росією.

"Я думаю, що без кооперації з російськими ми не зможемо досягти наших цілей", – сказав Орбан.

Reuters