Євреї у Польщі. Чому Польща вирішили посваритись з Ізраілем через єврейське питання?

У Польщі майже немає євреїв. З більш ніж тримільйонної довоєнної громади тут залишилося 7-8 тисяч чоловік, та й ті здебільшого не акцентують своє єврейство. При цьому євреї живуть активним єврейським життям у сусідній Чехії, Угорщини, Австрії і Франції, так і в самій Німеччині – скрізь, де в роки Другої світової війни "вирішувалося єврейське питання". Євреї є в країнах Балтії, Білорусі і в Україні, де економічна ситуація не краще, а часом і гірше польської. Не можна сказати, що скрізь їх люблять.

Але тільки Польща давно і послідовно дає євреям зрозуміти, що тут не хочуть їх бачити. Навіть тих євреїв, які відвідують меморіали на місці колишніх таборів смерті і приносять чималий дохід польської туристичної галузі, намагаються не помічати. Вони нагадують полякам те, про що вони давно хотіли б забути.

Забути про євреїв. Польща вже не перший рік веде з Ізраїлем дивне і одностороннє змагання за звання головної жертви нацизму.

У серпні минулого року були знову озвучені втрати у Другій світовій війні – 20% населення, близько 6 мільйонів чоловік, найбільша в процентному відношенні цифра в Європі. При цьому намагаються не уточнювати, що половина загиблих були польськими євреями. Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький у своїх виступах постійно підкреслює, що і польський та єврейський народи однаково постраждали від нацизму, а тому "не може бути й мови про відповідальність Польщі за Голокост". Саме проти цієї відповідальності і спрямований новий закон, прийнятий польським сеймом і отримав назву "закон про Голокост".

Страждання польського народу від німецької окупації не скасовують того факту, що поляки вбивали євреїв і в перші дні війни (погром у Єдвабному), і після розгрому Гітлера (погром в Кельце), не кажучи вже про період німецької окупації, коли їх видавали нацистам. Менш відомо, що у 1967-68 роках, після Шестиденної війни Ізраїлю, у Польщі була розгорнута антисемітська кампанія, яка закінчилася втечею з країни 20-ти тисяч євреїв. Це додаткова причина для поляків не любити євреїв і пов'язаної з ними історичної відповідальності.

"Закон про Голокост", що викликав обурення Ізраїлю і євреїв у всьому світі, стосується не тільки таборів смерті, які тепер заборонено називати польськими. По суті, ніхто ніколи не стверджував, що табори організували поляки; слово "польські" означало тільки географічне положення. Чутливість до цього визначення говорить про бажання польських властей максимально дистанціюватися від теми Голокосту. Заборона також поширюється на будь-який "ображаючий національну гідність" вислів про те, що польський народ чи держава сприяли знищенню євреїв нацистами, – воно буде каратися штрафом або тюремним ув'язненням. Це відноситься і до громадян Польщі, і до іноземців, незалежно від місця "вчинення акта". Фактично, поза законом виявляються всі незалежні дослідження про Польщу та євреїв у Другій світовій війні.

Польська влада наполягає, що, незважаючи на окремі інциденти, що їх народ всіма силами намагався допомогти євреям, і не менше 60-ти тисяч поляків рятувало їх від знищення. У Польщі дійсно більше праведників світу, ніж в будь-якій іншій країні, але їх, за даними Яд ва-Шем, всього 6700, а ніяк не 60000.

Прем'єр-міністр Ізраїлю висловив протест; депутати Кессета зажадали відкликати посла з Польщі

В продовження дипломатичного скандалу відповідь на воротах посольства Польщі в Тель-Авіві з'явилася свастика. Поки що ізраїльські та єврейські діячі терпляче намагаються пояснити польським політикам, що вони неправі, але очевидно, що ми маємо справу не з помилкою, а з цілеспрямованою кампанією, яку багато хто вже давно чекали. Поданий знак, що можна говорити вголос те, що раніше вважалося непристойним – і в польських ЗМІ вже звучать антисемітські репліки і анекдоти.

Прем'єр Моравецький на прес-конференції в Мюнхені заявив, що не тільки окремі поляки, але і євреї співпрацювали з німцями в роки окупації. Радник польського президента пояснив обурення Ізраїлю "почуттям сорому за пасивність євреїв під час Голокосту". Ще одне "пояснення": Ізраїль хоче отримати від Польщі таку ж компенсацію, як від Німеччини.

Поки є надія, що скандальний закон буде якось пом'якшено і дипломатичний криза розв'яжеться. Але можливо, що Польща стане першою "ластівкою" з країн Євросоюзу, яка не побоїться відверто посваритися з Ізраїлем і зжити пам'ять про Катастрофу європейського єврейства. Праві настрої все більше захоплюють Європу; негативне ставлення до біженців поступово поширюється на всіх "чужих", починаючи, зрозуміло, з євреїв. Те, що Польща перебуває в авангарді цього руху, погано насамперед для неї самої. Народ, який не вміє визнавати своїх історичних помилок і каятися, йде по небезпечному шляху.

Ірина Коган