Провал Ангели Меркель на переговорах щодо коаліції в Німетчині

Отже, переговори про формування уряду Німеччини канцлер Меркель провалила. І впевненості в ході повторних переговорів досягти успіху немає. На думку кореспондента BBC Дженні Хілла, в післявоєнній Німеччині вибухнула безпрецедентна криза, яка означає кінець ери Меркель. Удар завдано не тільки по фактичному главі всієї Європи, а й, за багатьма оцінками, найвпливовішій жінці Світу.

Блок ХДС/ХСС отримав на останніх виборах в Бундестаг найгірший результат за десятиліття.

Але, фактично, безапеляційне право стати канцлером у Меркель відібрала партія «Альтернатива для Німеччини», якій всього чотири роки від роду.

Продовжуючи нещадно критикувати канцлера Німеччини всі останні роки на всіх політичних вітчизняних і зарубіжних майданчиках, лідери партії домоглися сенсації на виборах, набравши 12,6% голосів і 94 місця в німецькому парламенті.

Звичайно, провал на виборах партії і, напевно, ще більш скромний результат на майбутніх виборах обумовлений неефективним і несамостійним курсом Берліна.

Якщо в 2005 році німці були натхнені новим політиком, яка обіцяла суверенну політику Німеччини, то в 2017 році виборців дратує атлантична відданість Меркель. Практично погодившись на всі ультиматуми новообраного Трампа під час першої зустрічі у Вашингтоні, вона не тільки дала сигнал суспільству, що Німеччина залишається заручником політики Білого дому, але і не змогла компенсувати цей згубний вплив американської політики в Європі в рамках власної країни.

Безперечно, поворотним моментом в розчаруванні виборців Меркель і її партії став міграційний криза

В останні місяці перед виборами Меркель намагалася звалити всю провину за нього на США, заявляючи, що помилкою США і НАТО стало втручання у внутрішні справи на Близькому Сході, що виразилося в низці «кольорових революцій», які зруйнували мирні й небідні країни.

Однак, саме Німеччина і Меркель не знайшли ефективних ліків проти незаконної міграції до Європи, посварила сусідів по ЄС. Парадоксально, але ні канцлер, ні її партія не змогли за це досить тривалий час навіть підготуватись і прийняти закон про міграцію. І Німеччина, укупі зі своїми європейськими партнерами, опинилася перед обличчям майже 22 мільйонів мігрантів. А знаменитий німецький Франкфурт-на Майні – фінансовий центр республіки – виявився першим великим містом країни, де корінне населення виявилося в меншості. Але справи можуть виявитися і гірше. За інформацією спецслужб Німеччини, опублікованих у впливовому журналі «Шпігель», на території країни серед мігрантів опинилися тисячі терористів «Талібану».

Не може записати собі в актив Меркель і ситуацію в самій Європі

Чвари, аж до перекриття кордонів між країнами, зведення загороджувальних стін і навіть тимчасова відмова від шенгену – це тільки видима частина проблеми. До недавнього часу безсумнівний лідер Європи – Меркель виявилася глухою до багатьох закликів європейських політиків і бізнесменів відмовитися від антиросійських санкцій, які завдали шкоди Європі в 30 млрд. доларів. Пам'ятається, у 2005 році Меркель щедро роздавала обіцянки розвивати німецький бізнес. Однак, до 2017 оптимізм, що виділяється молодим тоді незнайомим обличчям, практично згас.

Це стало першопричиною того, що крім програшів на виборах в федеральних землях, канцлер присутній при перемозі політиків в низцы країн Європи, які зовсім її не надихають, але стануть для неї великою проблемою, так як не сприймають політику «мейнстріму».

Не вважають виборці Німеччини успішної і українську місію канцлера

Багато її заяви, зустрічі і діалоги як члена нормандської четвірки виявилися проваленими. Ситуація на південному сході України не тільки не спростилася, але до моменту, коли Меркель змушена піти на повторні вибори, ще й погіршилася.

Низка німецьких і зарубіжних експертів прогнозували, що минулі вибори стануть останніми, в яких панують традиційні партії. Однак, не виключений варіант, що майбутні дострокові вибори, які поки не оголошені, можуть стати кінцем панування ХДС\ХСС у бундестазі.

Справа в тому, що наведені вище згубні процеси настільки масштабні і глибокі, що змахнути їх зі свідомості виборців за місяць-два не вдасться. Тим більше, що дозрів розкол і в німецькому суспільстві. Східні німці (близько 37 мільйонів виборців), серед яких чимало колишніх російських, з непромитими «ідеологією менстріма» мізками, в останні роки геть відкидають політику і політиків ліберального спрямування. Так що там говорити, в самій коаліції ХДС\ХСС лунає все більше голосів, що на нові вибори їх повинен вести хтось інший. Лідер, який для такої великої кількості людей була уособленням стабільності, стає символом кризи в серці Європи, констатує британська кампанія BBC.

Олександр Булавін