Польський Сейм каратиме гратами за заперечення злочинів з боку українців

Я вже писав про нові тенденції в українсько-польських відносинах у матеріалі . Нажаль, нова хвиля маразму та агресії з боку Польщі не зажадала довго чекати. Український історик Олександр Зінченко на своїх сторінках Фейсбука оповістив нас про те, що Польща відтепер каратиме будь-кого за заперечення участі українців у геноциді євреїв.

Розбитий у Варшаві пам'ятник українцям (який саме не відомо):

Розбитий у Варшаві пам'ятний знак українцям

Нижче я навожу цитати та посилання на оригінал пана Зінченка:

Цікаво, але новелізація цього закону не передбачає покарання для тих, хто заперечує участь поляків у Голокості. Як це, наприклад, зробив новий голова Інституту національної пам'яті Польщі, виступаючи у польському Сеймі у липні.

На запитання опозиційного депутата Міхала Щерби (партія "Громадянська платформа") щодо винуватців масового вбивства євреїв у Єдвабному, Ярослав Шарек відповів:

"Виконавцями цього злочину були німці, які використали у механізмі власного терору під примусом групку поляків".

Раніше Інститут національної пам'яті Польщі провів слідство у справі погрому в Єдвабному:  "Встановлено однозначно, що безпосередніми виконавцями злочину 10 липня 1941 року в Єдвабному була група місцевих чоловіків. Це сталося внаслідок німецького підбурювання, на що вказують незаперечні докази. Але відомо, що німці у безпосередніх діях вбивства участі не брали".

Інститут національної пам'яті Польщі встановив у 2003 році, що у стодолі живими було спалено 300 осіб, а 40 було вбито раніше. Але заперечення співучасті поляків у Голокості – злочином не є. Бо тоді прийдеться запроторити до в'язниці нового голову Інституту національної пам'яті Польщі.

Для польських законотворців також цілком ок є, коли вулиці називають ім'ям людей, які причетні до масових вбивств поляками українців в Сагрині. Наприклад, у Грубешові є вулиця Станіслава Басая "Рися", який керував акцією знищення Сагрині та інших українських сіл у березні 1944 року. Для польських законодавців – вбивати українців не гріх?!

Пояснювальна записка до законопроекту – це окрема історія. Після того, що автор – депутат Томаш Жимковський – робить із Історією, він як чесний чоловік мав би на ній одружитися.

У День української Незалежності президенти обох країн підписують якісь декларації, в яких говорять про інтенсифікацію діалогу істориків... А потім депутати польського Сейму вносять законопроект: як будете говорити щось не те – посадимо в тюрму! Ну, напишіть вже тоді: крок праворуч-ліворуч – розстріл! А то якісь 3 роки!

Джерело


Так от до Сейму внесений законопроект, що вносить зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі. Законопроект дозволяє посадити на термін до 3-х років за заперечення участі українців у Голокості, якщо хтось заперечує участь поляків у Голокості – все ок.

Ст 1. п.2а

«Злочинами українських націоналістів та українських формацій, що колаборували із ІІІ Рейхом, у визначенні закону, є дії, здійснені українськими націоналістами у 1925-1950 роках, які полягають у застосуванні насильства, терору або інших форм порушення прав людини проти як окремих особистостей, так і груп населення, а особливо – проти населення польського.

Злочином українських націоналістів та українських формацій, що колаборували із ІІІ Рейхом є також участь у винищенні єврейського населення та геноциді громадян ІІ Речіпосполитої Польської на теренах Волині і Східної Малопольщі».

Ст 55. Кримінальна відповідальність за публічне і всупереч фактам заперечення злочинів.

Той, хто публічно і всупереч фактів заперечує злочини, про які ідеться у ст 1. […] підлягає штрафу або позбавленню волі на термін до 3-х років.

Пояснювальна записка до законопроекту – це окрема історія. Вірніше, після того, що автор робить із Історією, він як чесний чоловік мав би на ній одружитися.

Мені цікаво, президенти підписують якісь декларації, в яких говорять про інтенсифікацію діалогу істориків... Ну, напишіть вже тоді крок праворуч-ліворуч – розстріл! А то якісь 3 роки!

Джерело


На мою адресу у польському сегменті інтернету вже почалися погрози, як людині, "яка виправдовує злочини українців у часи Другої світової війни" (боже збав – навіть не думав!).

Як відомо, вчора у польському Сеймі зареєстрований законопроект, який дозволяє на досить сумнівних підставах будь-кого засудити за звинуваченням у заперечені певних злочинів за часів Другої світової війни. Критеріїів, що таке "заперечення", проект не подає, а тому може використовуватися як кому заманеться.

Оскільки проти мене можливо подання якогось польського ура-патріота позову на цій підставі, я вимушений іще раз підтвердити, що я мушу не тільки утриматися від участі у польсько-українських проектів, але і відмовитися від поїздок до Польщі.

Мав поїхати на конференцію до Гданську на запрошення Konrad-Adenauer-Stiftung. Мушу відмовитися від цієї ідеї. Просто з міркувань особистої безпеки. Польща тепер не є місцем, безпечним для вільних дискусій про минуле.Діалог у атмосфері залякування є неможливим.

Джерело